Меню

Уолтер Хант та його роль у історії винахідцитва

Сьогодні розповідь буде про винахідника, місцями дивного, Уолтера Ханта.
Він народився в 1796 році, ріс разом з 12 своїми братами та сестрами, здобув освіту в місцевій школі Мартинсбург, штат Нью-Йорк. У 21 рік став каменярем і почав працювати на благо громади Луїсвілля, де займалися текстильним виробництвом. Однак швидко з’ясувалося, що його талант істотно ширше — він не одноразово намагався удосконалити процес прядіння, а в 1826 році отримав патент на нову конструкцію прядильної машини, і поїхав в Нью-Йорк шукати гроші на її виробництво.

Замість цього він продав всі патентні права і це стало його фірмовим стилем на все життя. У Нью-Йорку Хант став свідком того, як кеб збив дівчинку, оскільки руки кебмен були зайняті віжками й він не зміг натиснути на клаксон. Після повернення в Луїсвілль Уолтер винайшов і запатентував гонг, керований ножною педаллю.

Через рік він продав цей патент та остаточно переїхав до Нью-Йорку, де, щоб прогодувати родину, став ріелтором.

Втім, це не завадило його захопленню винахідництвом. За кілька наступних років Хант запатентував компактний апарат для заточування ножів, кулькові колеса для меблів і вугільну грубку для обігріву. Всі права на ці винаходи він, як і раніше, повністю продав.

У 1833 році він здійснив свій найвідоміший винахід — швейну машинку. Однак патентувати або проводити не став, а натомість продав всі права Джорджу Ерроу-Сміту. Але почати виробництво не вдалося через кризу. У результаті швейна машинка була запатентована тільки в 1846 році зовсім іншим винахідником — Еліасом Хоу. Під тиском сім’ї та друзів Хант у 1853 році звернувся до патентного бюро, і в 1854 році його пріоритет був офіційно визнаний, хоча він не отримав від цього ні цента. (Правда, в 1858 році Ісаак Зінгер, найбільший виробник швейних машинок, погодився виплатити 50000 $ Ханту за використання його винаходу, але не встиг зробити це до смерті винахідника.)
Але Хант не сумував і продовжував винаходити й отримувати патенти у самих різних сферах. Серед його винаходів застібки поясів і підтяжок, пила для дерев, льодовий плуг для судів, машина для виготовлення взуттєвих цвяхів, чорнильниця та пір’яна ручка, паперові комірці й вибухобезпечна лампа.

Він винайшов систему перезаряджання зброї та патрон, який пізніше адаптувала компанія Smith & Wesson, а також систему ходіння по стелі догори ногами, яку використовували циркачі.

Один з найвідоміших його винаходів був зроблений, коли він крутив у руках шматочок дроту, розмірковуючи про те, як віддати борг у 15 $. Несподівано йому спало на думку як можна зробити безпечну шпильку, яка б не “стирчала” з одягу і не кололась. Вона дійшла до наших днів практично в оригінальному вигляді – з фіксатором і парою пружинних витків. Патент на шпильку Хант продав за 100 $. Скільки на цьому заробили виробники шпильок, історія замовчує.

Замовити



    ×