Меню

“Полювання” на небезпечні астероїди

За поточними оцінками, наразі виявлено приблизно 90% великих астероїдів діаметром більше 1000 метрів. Такі астероїди загрожують масовим вимиранням або катастрофами континентального масштабу. Проте, наразі вірогідність зіткнення бодай з одним із них практично нульова.
 
Малі об’єкти діаметром менше 10 метрів не несуть загрози так як при зіткненні згорають в атмосфері. Найбільш небезпечними є середні за розмірами астероїди від 10 до 1000 метрів. Наразі жоден з виявлених об’єктів такого класу не становить небезпеку. Проте, за оцінками ЄКА, відкрито лише 30% навколоземних небесних тіл розмірами від 10 до 1000 метрів. На Інфографіці надається порівняння об’єктів різних діаметрів та оціночна енергія, яка виділиться при зіткненні з нашою планетою.
 
Групою вчених з НАСА та ЄКА були проведені тижневі «навчання» з наступним сценарієм: виявлено астероїд, що знаходиться на відстані 56 мільйонів кілометрів та може зіткнутися із Землею через пів року. Кожного дня учасники отримували нову інформацію щодо астероїда: розміри, траєкторія, вірогідність зіткнення. Потрібно було розробити план дій для попередження загрози. Науковці швидко зрозуміли, що зазнають невдачі: при нинішніх технологіях неможливо відвернути падіння небесного тіла, враховуючи, що його виявлено за пів року зіткнення із Землею.
 
«Такі заходи дозволяють вченим підтримувати зв’язок одне з одним а також зі своїми урядами та впевнитися, що вдасться скоординувати дії для виявлення та попередження загрози в майбутньому,» – каже Ліндлі Джонсон, керівник підрозділу НАСА, що досліджує об’єкти, які зближуються із Землею.
 
Вигаданий астероїд було названо 2021PDC. Вперше його «помічено» 19 квітня. В той час вірогідність зіткнення оцінювалась на рівні 5%. Дата зіткнення – 20 жовтня, через шість місяців після відкриття.
 
На другий день роботи події «промотали» до 2 травня 2021, коли виявилося, що астероїд майже певно впаде на Європу або Північну Африку. Учасники розглядали можливі космічні місії, за допомогою яких можна було б знищити небесне тіло або відвернути від поточної траєкторії. Проте невдовзі вони зробили висновок, що у такі короткі терміни запуск неможливий.
 
«Якби ми реально зіштовхнулися зі сценарієм 2021PDC, то, при нинішніх можливостях, не змогли б запустити жоден космічний апарат за такий малий проміжок часу.
 
Також було розглянуто варіант з підривом астероїда або відхиленням від траєкторії за допомогою ядерної зброї. «Використання ядерної бомби значно знизило б вірогідність зіткнення» – з’ясували експерти. Проте розміри небесного тіла були визначені неточно: оцінки варіювалися від 35 до 800 метрів, тож шанси були незначними.
 
На протязі третього дня навчань моделювалися події станом на тридцяте червня. З’ясовано, що астероїд впаде на Східну Європу.
День четвертий, тиждень до зіткнення. Встановлено, що 2021PDC з вірогідністю 99% впаде на перетині кордонів Німеччини, Чехії та Австрії. Енергія, що вивільниться при зіткненні буде еквівалентна потужній ядерній бомбі. Все, що можна зробити на цей момент – визначити регіони, що постраждають в результаті.
 
Можна зауважити, що астрономи помітять подібний 2021PDC астероїд набагато раніше ніж за пів року. Проте можливості виявлення навколоземних об’єктів гнітюче малі. Раніше було сказано відкрито лише близько 30% небесних тіл розмірами від 100 до 1000 метрів.
За останні роки «пролетіло під радарами» декілька великих та небезпечних об’єктів.
 
У 2013 метеор діаметром близько 20 метрів увійшов в атмосферу зі швидкістю 17,5 кілометрів на секунду. Він вибухнув над Челябінськом, залишаючись непоміченим до цього моменту. Вибухова хвиля повибивала вікна в області падіння та спричинила шкоду навколишнім будівлям. Близько 1400 людей отримали поранення.
 
У 2019 130-метровий астероїд 2019OK пролетів у 72000 кілометрів від Землі. Відкрито його було за день до цього. 72000 може здатися значною відстанню, проте варто зазначити, що велика піввісь орбіти астероїда складає 291 млн. кілометрів.
 
Так відбувається тому що вчені здатні помічати навколоземні об’єкти тільки націлюючи в правильний час та у правильне місце один з потужних наземних телескопів, котрих не так багато.
 
Щоб вирішити цю проблему, два роки тому НАСА анонсувало запуск нового телескопу, спеціально призначеного для виявлення небезпечних об’єктів. Телескоп буде запущено в рамках Місії зі спостереження за навколоземними об’єктами (Near-Earth Object Surveillance Mission, NEOSM). Разом із Тестовим телескопом (Test-Bed Telescope), запущеним нещодавно ЄКА та Флайай, що будується в Італії, можливості для відстежування навколоземних об’єктів набагато розширяться.
 
Також у НАСА дослідили можливі способи, за допомогою яких можна було б впоратися із загрозою, у разі її виявлення. В них входило детонування вибухівки, як пропонували учасники «навчань», а також використання потужного лазера, котрий міг би нагріти та випарувати частину астероїда, змінюючи його траєкторію.
 
Інший варіант – запуск космічного апарату, який просто вріжеться в астероїд та зіштовхне його з траєкторії. Даний метод цікавить НАСА найбільше: цього року планується місія DART, що дозволить випробувати його. Запуск заплановано на листопад 2021, а зіштовхнеться з астероїдом-ціллю Дідимом наприкінці 2022.
 
У НАСА сподіваються таким чином змінити орбіту небесного тіла. Незважаючи на те, що він не становить загрози, місія допоможе довести, що, маючи достатньо часу, можливе зіткнення з іншим астероїдом вдасться відвернути.
Замовити



    ×