Меню

Hughes H-4 Hercules – найбільший у світі гідролітак

Hughes H-4 Hercules був добудований у США в 1940-х роках під керівництвом Говарда Хьюза.

Кілька цікавих фактів:
1. Цей 136-тонний літак, що отримав неофіційне прізвисько Spruce Goose, був у 7 разів більше будь-якого літака, побудованого до нього.
Розмах його крила 98 метрів – це більше, ніж в А-380 або Ан-225 «Мрія».
Висота літака 24 метра – як 8-поверховий будинок.


2. Технічні приміщення всередині крила.
Величезні розміри літака дозволяли навіть проводити ремонт двигунів в польоті, тому що дістатися до них можна було по проходах всередині великого крила, висота перетину якого в місці кріплення до фюзеляжу сягала 4 метрів.


3. H-4 побудований практично повністю з дерева – зі спеціальної склеєної під тиском і ламінованої березової фанери. Причина була в тому, що алюміній у той час був у дефіциті.
4. При всіх своїх небувалих розмірах, для управління цим літаком був потрібний екіпаж усього в три людини.


5. Літак Hercules, пілотований самим Говардом Хьюзом, здійснив свій єдиний політ 2 листопада 1947 року. Він знаходився в повітрі всього 26 секунд. Літак пролетів над гаванню Лос-Анджелеса на висоті 21 метра, подолавши дистанцію в два кілометри.


6. Хьюз підтримував літак у робочому стані до своєї смерті в 1976 році, витрачаючи на це щорічно до 1 млн доларів США.


7. Зараз величезний літак займає центральне місце в музеї Evergreen Aviation & Space Museum у маленькому американському містечку Макмінвілль (штат Орегон) недалеко від Портленда.


H-4 Hercules як і раніше залишається найбільшим у світі гідролітаком, найбільшим неметалічним (точніше – дерев’яним) і найбільшим літаком з поршневим двигуном.

Фото з інтернет-джерел.

Замовити



    ×