Меню

Круглий стіл «Проблеми авіабудівної освіти в Україні»

14.02.2024 р. проведено зустріч у форматі круглого столу «Проблеми авіабудівної освіти в Україні» в межах проєкту «Реновація освіти в галузі літакобудування» (uCAREER – «Aircraft Engineering Education Renovation»).

Метою круглого столу було залучення роботодавців, представників профільних ЗВО та міжнародних партнерів до обговорення проблем, викликів та напрямів розвитку вищої освіти в галузі літакобудування, зокрема, у сфері виготовлення виробів із композиційних матеріалів.

У зустрічі взяли участь більш як 80 учасників, зокрема, представники Посольства США в Україні та Міністерства стратегічних галузей промисловості України.

Роботодавців представляли ТОВ «Прогрестех-Україна», ТОВ «КБ Аерокоптер», Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля», Державне підприємство «Антонов».

Зі сторони ЗВО України були присутні керівництво, викладачі та студенти Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного авіаційного університету, Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Національного університету «Чернігівська політехніка», Луцького національного технічного університету, Херсонського національного технічного університету, а також зі сторони ЗВО США – представники Університету Аризони та Університету Олд Домініон.

З вітальним словом виступили: Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського; Скотт Вітмор, референт з питань культури відділу зв’язків з громадськістю, Посольство США в Україні; Д-р Девід В. Хан, декан Інженерного коледжу, Університет Аризони, США.

Під час зустрічі було заслухано доповіді як представників ЗВО США та України, так і працедавців.

Під час зустрічі представники ЗВО США поділилися досвідом взаємодії американських університетів з промисловістю, проходження переддипломної практики здобувачами вищої освіти, розповіли про наповнення курсів з аерокосмічних конструкцій і матеріалів, зокрема композиційних матеріалів.

Також були обговорені тенденції ринку праці в авіабудівній галузі, проблеми та виклики, з якими стикаються компанії при роботі з композиційними матеріалами, питання еволюції освітніх програм ЗВО України у напрямі застосування сучасних матеріалів.

Усі учасники взяли активну участь у дискусії та обговоренні, що по завершенню заходу дало можливість сформулювати ґрунтовні рекомендації з розробки сертифікатних навчальних програм за спеціальністю «Прикладна механіка». Також було запропоновано створити Консультативну раду роботодавців Навчально-наукового механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського з метою підвищення якості підготовки здобувачів вищої освіти та забезпечення ефективного зв’язку між ЗВО і авіабудівною промисловістю.

Проєкт «Реновація освіти в галузі літакобудування» (uCAREER – «Aircraft Engineering Education Renovation») реалізується за Програмою «Малі гранти публічної дипломатії – ОСВІТА на 2023 рік» за спонсорської підтримки Державного департаменту США та Посольства США в Україні (the U.S. Department of State, the U.S. Embassy in Ukraine).

Замовити



    ×