Меню

Вертоліт Сікорського


Настав час розповісти про винахід одного з найвідоміших українських інженерів минулого сторіччя. Людина, що втілила мрії багатьох вчених, зокрема Леонардо да Вінчі, Ігор Іванович Сікорський — видатний авіаконструктор українського походження.


Влітку 1908 року студент Київського політехнічного інституту Сікорський почав працювати над розробкою свого першого гелікоптера. Роботи велися на подвір’ї батьківської садиби та в авіагаражі. Перший пристрій так і не зміг здійнятися в повітря. За рік після візиту в Париж Ігор Сікорський створює свій другий гелікоптер. Однак і він не зміг злетіти. Річ була не в помилках і похибках розробника, а у відсутності двигуна необхідної ваги та потужності. Після цієї спроби Ігор Іванович більше приділяє уваги створенню літаків.


Емігрувавши в Сполучені Штати Америки, в 1923 році заснував авіаційну фірму «Sikorsky Aero Engineering Corporation». У 1931 році Сікорський запатентував проект машини з двома пропелерами – горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Згодом на основі VS-300 був створений перший в світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.
З 1980 року існує премія «Приз Сікорського». Вперше вона буда вручена 2013 року компанії AeroVelo за створення гвинтокрила Atlas на мускульній тязі. Приз – 250 000 доларів.

Замовити



    ×